Ερωτήσεις Πολιτών και ΑπαντήσειςΜέσω εοπυυ καθε ποτε ο ασφαλισμένος εχει δικαίωμα σε τεστ παπ;
Maria Fitrou asked 4 years ago

Ο γιατρός μου λέει καθε δυο χρόνια .ειχα κάνει πέρσι τεστ άρα μου είπε ότι πρεπει να πληρώσω 25€ για φέτος. Ομως καθώς έψαξα στο internet είδα ότι το τεστ το καλύπτει ο εοπυυ καθε χρόνο και δεν εχει αλλάξει .Συμφωνα με το ΦΕΚ του 2012 που απο τότε δεν εχει ανακοινωθεί κατι άλλο.πηρα παντού υπουργειο υγείας ,ΙΚΑ ,κανεις δεν ξέρει να μου απαντήσει.Μηπως γνωρίζετε κατι για το θέμα,και που μπορώ να απευθυνθώ;

1 Answers
all3web Staff answered 4 years ago

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά το χρόνο
Συγκεκριμένα στα παρακάτω έγγραφά του αναφέρει επί λέξει τα εξής:
Σε ότι αφορά τη «Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)» όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι «για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής» και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής αυτό δεν εμποδίζει το γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση. (Δ.Τ. για προληπτικές εξετάσεις 09-09-2014)
Ο ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία  φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί σέβεται τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν την συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο. (Δ.Τ. για αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων 16-09-2014)